Staatssecretaris Keijzer bezoekt MKB tijdens Dag van de Ondernemer

Deel deze pagina

Vrijdag 17 november brengt staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) haar eerste werkbezoeken aan het midden- en kleinbedrijf. Tijdens de jaarlijkse Dag van de Ondernemer gaat de bewindspersoon samen met H.M. Koningin Máxima naar het Delftse familiebedrijf Octatube en neemt Keijzer de Staat van het MKB in ontvangst. Ook bezoekt de staatssecretaris de innovatieve bedrijven Ncardia en Mimetas in Leiden. Deze dag markeert de start van haar rondgang langs het bedrijfsleven in alle Nederlandse regio’s.

Staatssecretaris Keijzer: “Zeven van de tien banen in het bedrijfsleven zijn afkomstig van het MKB. Deze bedrijven zijn het fundament van onze economie. Ik hoor graag van ondernemers waarmee ze tevreden zijn, maar ook wat er beter kan. Zo kan ik samen met hen aan de slag om verder te werken aan economische groei. Dat stimuleer ik door effectieve financiële ondersteuning, het verminderen van lastendruk en te zorgen voor heldere wet- en regelgeving die eerlijke concurrentie stimuleert. Daarmee zorgen we ook de komende jaren in Nederland voor extra banen en inkomsten.”

Werkbezoek Octatube in Delft

Vrijdagochtend 17 november begint staatssecretaris Keijzer met een bezoek aan het Delftse Octatube. Dit doet de bewindspersoon samen met het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering (NCOF), waaronder H.M. Koningin Máxima. Octatube ontwerpt, produceert en realiseert architectonische constructies met het accent op de toepassing van glas en staal. Octatube maakte bijvoorbeeld de gevels van de Markthal in Rotterdam en zorgde wereldwijd voor opvallende bruggen, stations, musea en bedrijfspanden.

Tijdens dit werkbezoek ontvangt de staatssecretaris van het NCOF de Staat van het MKB. Hierin staan de resultaten en aanbevelingen voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. In het jaarbericht zijn nieuwe cijfers van het CBS over het midden- en kleinbedrijf, een groep van meer dan één miljoen ondernemers, opgenomen.

Werkbezoeken Ncardia en Mimetas in Leiden

Vrijdagmiddag vervolgt Keijzer haar bezoeken tijdens de Dag van de Ondernemer in Leiden. Ze bezoekt op het Bio Science Park de mkb-bedrijven Ncardia en Mimetas. Ncardia maakt met behulp van menselijke stamcellen honderden miljoenen hartspiercellen die worden gebruikt voor het testen van medicijnen. Deze innovatieve techniek brengt de bijwerkingen van medicijnen in kaart en is ook in staat om de effectiviteit van geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten te beoordelen.

Mimetas ontwikkelt de nieuwe technologie: ’organen-op-een-chip’. Het betreft een geavanceerde kweekplaat waarmee kleine 3D-stukjes menselijk weefsel of organen worden gekweekt. Door het toedienen van geneesmiddelen aan deze weefsels kunnen de effecten van geneesmiddelen op mensen beter worden voorspeld. Dit maakt het gebruik van proefdieren overbodig en zorgt voor kostenbesparing.